Άρθρο συνεργάτη

Για την εκτέλεση του τεστ χρειαζόμαστε ένα γήπεδο με δύο
παράλληλες γραμμές μεταξύ τους σε απόσταση 9 μέτρων ( γήπεδο βόλεϊ) , 4
μπάλες του τένις, 2 κουτιά και δύο χρονόμετρα. Τοποθετούμε τις μπάλες
πίσω από τη γραμμή των 9 μ. απέναντι από κάθε μαθητή. Χωρίζουμε τους
μαθητές σε ζευγάρια αφού κάνουν καλή προθέρμανση, ξεκινούν με το
παράγγελμα και τρέχουν προς την άλλη γραμμή, παίρνουν μια μπάλα,
τρέχουν πίσω στην αρχική θέση και τοποθετούν την μπάλα στο κουτί.
Οι μαθητές επιστρέφουν να πάρουν τη δεύτερη μπάλα και τελειώνουν
τοποθετώντας την μπάλα στο κουτί καθώς περνούν τη γραμμή αφετηρίας.
Η επίδοση των μαθητών είναι ο χρόνος (σε δέκατα του sec) από την εκκίνηση
μέχρι τον τερματισμό, και δίνουμε 3 προσπάθειες στους μαθητές.
Πηγή: Brian J. Sharkey,(1994). Προπονητής και Αθλητική Φυσιολογία,
(Μετάφραση – Επιμέλεια: Σάββας Τοκμακίδης), Θεσ/νίκη. SΑΛΤΟ.

Καλαθοσφαίριση

Η διάρκεια του αγώνα. Το παιχνίδι παίζεται σε 4 περιόδους των 10 λεπτών, ενώ ο χρόνος επίθεσης που έχει η κάθε ομάδα διαρκεί 24 δευτερόλεπτα. Οι παίκτες δικαιούνται μια διακοπή 15 λεπτών για

ανάπαυση μεταξύ της δεύτερης και τρίτης περιόδου. Το χρονόμετρο αρχίζει να λειτουργεί σε κάθε δεκάλεπτο από τη στιγμή που η μπάλα έρθει σε επαφή με κάποιον παίκτη. Σταματάει σε κάθε σφύριγμα του διαιτητή για φάουλ ή όταν η μπάλα βγει εκτός γηπέδου. Στην επαναφορά της μπάλας από κτύπημα ελεύθερων βολών, όταν οι βολές είναι επιτυχημένες, το παιχνίδι ξαναρχίζει με πάσα από τη γραμμή του άουτ. Όταν όμως η δεύτερη βολή είναι αποτυχημένη, τότε το χρονόμετρο ξεκινάει με την αναπήδηση της μπάλας στο στεφάνι. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει δύο τάιμ άουτ στα δύο πρώτα δεκάλεπτα και άλλα τρία στα επόμενα δύο. Η διάρκεια του τάιμ άουτ είναι ένα λεπτό.

Ποδόσφαιρο

Οι πιο πρώιμες μορφές ενός παιχνιδιού παρόμοιου με το σημερινό ποδόσφαιρο υπήρξαν σχεδόν 3000 χρόνια πριν. Ένα παιχνίδι που ονομαζόταν «Tsu’Chu» στην Κίνα, παιζόταν με μια δερμάτινη μπάλα που ήταν γεμισμένη από φτερά και τρίχες. Στην αρχαία Ελλάδα ένα από τα παιχνίδια που έμοιαζαν με το ποδόσφαιρο ήταν ο επίσκυρος.

Ένα παρόμοιο παιχνίδι ήταν το Γιαπωνέζικο Kemari, το οποίο παίζεται και σήμερα. Οι παίκτες έπρεπε να πασάρουν την μπάλα μεταξύ τους, σε ένα σχετικά μικρό χώρο, προσπαθώντας να μην την αφήσουν να χτυπήσει στο έδαφος. Από ένα παρόμοιο παιχνίδι που άκμασε στη Μεγάλη Βρετανία από τον 8ο έως το 19ο αιώνα, πήρε τη μορφή του το σημερινό ποδόσφαιρο.

Κρυμμένες αρετές στο παιχνίδι. Στην αρχή του 19ου αιώνα, στην Αγγλία το ποδόσφαιρο θεσμοθετήθηκε, ιδιαίτερα στα καλά δημόσια σχολεία. Μια νέα αντίληψη άρχισε να ισχύει για το παιχνίδι, οδηγώντας τελικά σε μια «λατρεία παιχνιδιών» στα δημόσια σχολεία, όταν θεωρήθηκε ότι το παιχνίδι μεταξύ ομάδων μπορεί να αναπτύξει ψυχικές αρετές, όπως πίστη, ανιδιοτέλεια, συνεργασία και σεβασμό

στο ομαδικό πνεύμα. Τα παιχνίδια έγιναν ένα αναπόσπαστο τμήμα του σχολικού προγράμματος σπουδών και η συμμετοχή στο ποδόσφαιρο υποχρεωτική. Το 1848 στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ  ξεκίνησε μια πρωτοβουλία να θεσπιστούν κανόνες που θα γίνονταν αποδεκτοί από όλους.

Οργάνωση του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου ξεκίνησε το 1863 στην Αγγλία, όταν ιδρύθηκε η πρώτη ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA) ιδρύθηκε το 1904 στο Παρίσι.

θέματα διατροφής

Θρεπτικά συστατικά των τροφών

Υπάρχουν πέντε κατηγορίες  θρεπτικών συστατικών.
Υδατάνθρακες ,Λίπη , Πρωτεΐνες.  Αυτές οι κατηγορίες με την αποικοδόμηση τους  αποδίδουν ενέργεια .
Βιταμίνες ,ανόργανα συστατικά . Αυτές οι δύο κατηγορίες δεν παρέχουν ενέργεια αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού .
Απαραίτητο συστατικό τέλος είναι το νερό ,του οποίου η πρόσληψη πρέπει να είναι άφθονη .

Υδατάνθρακες είναι το άμυλο που υπάρχει στα δημητριακά , όσπρια , στην πατάτα και τα προϊόντα τους , οι δισακχαρίτες  , κύρια η ζάχαρη και οι μονοσακχαρίτες όπως η γλυκόζη και φρουκτόζη. Είναι η καύσιμη ύλη του οργανισμού και η κυρίως ενεργειακή ουσία. Αποθηκεύονται στους μυς και στο ήπαρ .  Η γλυκόζη και το γλυκογόνο είναι οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο αίμα και παρέχουν άμεση ενέργεια .

  • Κατηγορίες λιπών
  • Κεκορεσμένα λίπη είναι τα ζωικά
  • Ακόρεστα που είναι τα φυτικά

Η πλουσιότερη πηγή είναι τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας , το γάλα , τα αβγά και τα παράγωγα τους . Υπάρχουν στα δημητριακά και τα όσπρια . Λίθοι για την σύνθεση των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα . Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη , διατήρηση και ανάπλαση των μυϊκών κυττάρων .

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!