θέματα διατροφής

Θρεπτικά συστατικά των τροφών

Υπάρχουν πέντε κατηγορίες  θρεπτικών συστατικών.
Υδατάνθρακες ,Λίπη , Πρωτεΐνες.  Αυτές οι κατηγορίες με την αποικοδόμηση τους  αποδίδουν ενέργεια .
Βιταμίνες ,ανόργανα συστατικά . Αυτές οι δύο κατηγορίες δεν παρέχουν ενέργεια αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού .
Απαραίτητο συστατικό τέλος είναι το νερό ,του οποίου η πρόσληψη πρέπει να είναι άφθονη .

Υδατάνθρακες είναι το άμυλο που υπάρχει στα δημητριακά , όσπρια , στην πατάτα και τα προϊόντα τους , οι δισακχαρίτες  , κύρια η ζάχαρη και οι μονοσακχαρίτες όπως η γλυκόζη και φρουκτόζη. Είναι η καύσιμη ύλη του οργανισμού και η κυρίως ενεργειακή ουσία. Αποθηκεύονται στους μυς και στο ήπαρ .  Η γλυκόζη και το γλυκογόνο είναι οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο αίμα και παρέχουν άμεση ενέργεια .

  • Κατηγορίες λιπών
  • Κεκορεσμένα λίπη είναι τα ζωικά
  • Ακόρεστα που είναι τα φυτικά

Η πλουσιότερη πηγή είναι τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας , το γάλα , τα αβγά και τα παράγωγα τους . Υπάρχουν στα δημητριακά και τα όσπρια . Λίθοι για την σύνθεση των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα . Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη , διατήρηση και ανάπλαση των μυϊκών κυττάρων .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *